ΣΥΝΕΔΡΙΑ

2ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ: Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ:ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΗ

Friday 11 Ιουνίου 2021

«Η Εκπαίδευση σε ένα κόσμο που αλλάζει: Ζητήματα Τεχνολογίας, Πολιτισμού και Δημοκρατίας στη Διδακτική Πράξη και Μάθηση»

Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

11-12 Ιουνίου 2021

Το 2ο διεθνές e-Συνέδριο«Η Εκπαίδευση σε ένα κόσμο που αλλάζει: Ζητήματα Τεχνολογίας, Πολιτισμού και Δημοκρατίας στη Διδακτική Πράξη και Μάθηση»διοργανώνεται από το LearnInn Ε.Κ.Π.Α. του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, που ειδικεύεται στην επιμόρφωση σε θέματα εκπαίδευσης. Το 2ο e-Συνέδριο είναι διαμορφωμένο σύμφωνα με τη φιλοσοφία του Learn Inn Ε.Κ.Π.Α. Περιλαμβάνει:

α) Κεντρικές Εισηγήσεις από πολύ σημαντικούς επιστήμονες διεθνούς εμβέλειας και στελέχη της ελληνικής Εκπαίδευσης, με τους οποίους θα έχουμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε,

β) δύο e-στρογγυλά τραπέζια συζήτησης και ενημέρωσης και

γ) παρουσίαση/εκδήλωση και εργαστήριο στο πλαίσιο του Erasmus+ KA2 προγράμματος Student Teachers’ Practices for Democratic Culture (STEP UP- DC).

Σκοπός του 2ου e-Συνεδρίου είναι να συνομιλήσουμε με τους ειδικούς για τους τρόπους με τους οποίους η Εκπαίδευση συνεχίζει να αλλάζει στο πλαίσιο των νέων τεχνολογιών επικοινωνίας και της παγκοσμιοποίησης, αλλά και για τα ζητήματα δημοκρατίας στη διδακτική πράξη και μάθηση.

Απευθύνεται σε όσους/όσες ασχολούνται με την Εκπαίδευση και τις επιστήμες της Εκπαίδευσης και Αγωγής, εκπαιδευτικούς και μελλοντικούς εκπαιδευτικούς, ανθρώπους της μη τυπικής εκπαίδευσης, εκπαιδευτές ενηλίκων, στελέχη εκπαίδευσης, διδάσκοντες της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και σε όσους/όσες ενδιαφέρονται για την έρευνα και την εκπαίδευση.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά. Η παρακολούθηση δεν απαιτεί καμία χρηματική συμμετοχή, είναι εντελώς δωρεάν.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, τους/τις προσκεκλημένους/ες ομιλητές/τριες και τις δηλώσεις συμμετοχής θα βρείτε στην ιστοσελίδα του συνεδρίου

www.synedrio.learninn.gr 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11/6/2021

17:30 Χαιρετισμοί

17:45 Έναρξη – Μάριος Κουκουνάρας Λιάγκης, Αν. Καθηγητής Ε.Κ.Π.Α., Επιστημονικός Υπεύθυνος Learn Inn Ε.Κ.Π.Α.

Κεντρικές Εισηγήσεις

18:00- 19:00 Κεντρική Εισήγηση/Συζήτηση – «Το Μέλλον της Εκπαίδευσης στην Εποχή μετά τον Covid: Νέα Μάθηση και Ψηφιακές Τεχνολογίες»MaryKalantzis & BillCope,  Καθηγητές στο Τμήμα Πολιτικής Εκπαίδευσης, Οργάνωσης και Ηγεσίας στο Πανεπιστήμιο του Illinois στο Urbana-Champaign, Η.Π.Α.

19:00 – 20:00 Κεντρική Εισήγηση/Συζήτηση – «Η σύγχρονη εποχή, οι προκλήσεις και ο παιδαγωγικός ρόλος των εκπαιδευτικών»Αλέξανδρος Κόπτσης, Γενικός Γραμματέας Α/Βάθμιας & Β/Βάθμιας Εκπαίδευσης Υ.ΠΑΙ.Θ.

 ΣΑΒΒΑΤΟ 12/6/202

09:30 – 11:00     e-στρογγυλό τραπέζι: «Πολιτισμός, Εκπαίδευση, Ετερότητα: Τάσεις και προοπτικές για ένα σχολείο της συμπερίληψης»

Εισηγήσεις/ προσκεκλημένοι ομιλητές-τριες

Συντονίστρια: Ντόνα Παπαστυλιανού, Καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας, Τμ. Ψυχολογίας, Ε.Κ.Π.Α.

“Η ετερότητα ως δικαίωμα στην εκπαίδευση”, Άγγελος Βαλλιανάτος, Επιμορφωτής Εκπαιδευτικών στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση

Θέατρο και Συμπερίληψη: Η Δυναμική των Αφηγήσεων, Κλειώ Φανουράκη, Επίκ. Καθηγήτρια Τμήμ. Θεατρικών Σπουδών, Ε.Κ.Π.Α.

Συμπερίληψη στο Ελληνικό σχολείο: μόνο θεωρία ή και πράξη;, Γκέλη Αρώνη, Προϊσταμένη της Μονάδας Ένταξης και Υποστήριξης των Ασυνόδευτων Ανηλίκων στην Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

“Μιλώντας για τις θρησκείες και τους πολιτισμούς του κόσμου στο σύγχρονο σχολείο” Αγγελική Ζιάκα, Αν. Καθηγήτρια Θρησκειολογίας, Τμήμα Θεολογίας, Α.Π.Θ.

Διάλειμμα 11:00 – 11:15

11:15 – 12:45    e-στρογγυλό τραπέζι «Σχολική κοινότητα και μάθηση: δημιουργία, ανάπτυξη, σχέσεις, διαχείριση»

Εισηγήσεις/ προσκεκλημένοι ομιλητές-τριες

Συντονιστής:  Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Καθηγητής Διοίκησης και Οικονομίας της Εκπαίδευσης, Ε.Κ.Π.Α.

“Πολλαπλοί τρόποι να διερευνήσουμε τις σχέσεις μέσα στη σχολική κοινότητα”Λήδα Αναγνωστάκη, Επίκ. Καθηγήτρια Ψυχολογίας, ΤΕΑΠΗ, Ε.Κ.Π.Α.

“Δημοκρατία και Συμμετοχή στην τάξη: μαθήματα στην post-Covid εποχή”Μάνος Παυλάκης, Δρ. Εκπαίδευσης Ενηλίκων

“Εργαστήρια Δεξιοτήτων και συμπεριληπτική σχολική κοινότητα”Ντορέττα Αστέρη, Σύμβουλος Α΄ Ειδικής Παιδαγωγικής της Μονάδας Ειδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης του Ι.Ε.Π.

“Αναζήτηση νοήματος στο σύγχρονο σχολείο και μετα-ικανότητες του διευθυντή -ηγέτη”, Ευαγγελία Παπαλόη, Δρ. Επιστημών Εκπαίδευσης-Κοινωνικής/Οργανωσιακής Ψυχολογίας

Διάλειμμα 12:45 – 13:00

13:00 – 14:30   e-στρογγυλό τραπέζι  «Δημοκρατική παιδεία και Πλαίσιο Ικανοτήτων Δημοκρατικού Πολιτισμού (RFCDC): Διδασκαλία, ηγεσία/διοίκηση, παρέμβαση»

Στο πλαίσιο του erasmus+ KA2 προγράμματος STEP UP-DC (Student Teachers’ Practices for Democratic Culture)

Εισηγήσεις/ προσκεκλημένοι ομιλητές-τριες

ΣυντονιστήςΜιχάλης Κακός, Reader στην Εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο Leeds Beckett , UK και Διευθυντής του Centre for Interdisciplinary Research in Childhood, Education and Society (CIRCES)

“Δημοκρατία και κοινωνικο-οικονομικές ανισότητες στην εκπαίδευση”Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Καθηγητής Διοίκησης και Οικονομίας της Εκπαίδευσης, Ε.Κ.Π.Α.

“Δημοκρατική παιδαγωγική και ενεργός πολιτειότητα. Ο ρόλος των συνεργατικών πρακτικών μάθησης” , Δέσποινα Καρακατσάνη, Καθηγήτρια Επιστημών της Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου  

“Διδάσκοντας τον δημοκρατικό πολιτισμό στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση”Παναγιώτης Αγγελίδης, Κοσμήτορας, Καθηγητής Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και Χριστίνα Χατζησωτηρίου, Αν. Καθηγήτρια Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

“Εκπαίδευση εκπαιδευτικών και δημοκρατική παιδεία: εφαρμογές και προοπτικές από την εμπειρία του προγράμματος STEPUP-DC  Μάριος Κουκουνάρας Λιάγκης, Αν. Καθηγητής Παιδαγωγικής Επιστήμης και Θρησκευτικής Εκπαίδευσης, Ε.Κ.Π.Α.

Διάλειμμα  14:30-15:00

15:00-18:00 Εργαστήριο “Ικανότητες του δημοκρατικού πολιτισμού και διδακτική μεθοδολογία” 

Μάριος Κουκουνάρας ΛιάγκηςΑναπλ. Καθηγητής Ε.Κ.Π.Α., Επιστημονικός Υπεύθυνος LearnInn Ε.Κ.Π.Α.Ηρώ ΠοταμούσηΥπ.Διδ. ΠΤΔΕ Παν/μιο Αιγαίου, EWCexpert, Γκέλη Αρώνη, Προϊσταμένη της Μονάδας Ένταξης και Υποστήριξης των Ασυνόδευτων Ανηλίκων στην Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, EWCexpert & Άγγελος Βαλλιανάτος, Δρ. Θεολογίας Ε.Κ.Π.Α., Επιμορφωτής εκπαιδευτικών στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση, EWCexpert.

Περιγραφή εργαστηρίου: Οι συμμετέχοντες/ συμμετέχουσες θα ενημερωθούν για το “Πλαίσιο Αναφοράς Ικανοτήτων  Δημοκρατικoύ Πολιτισμού” και θα εξετάσουν πώς μπορούν οι μαθητές και οι μαθήτριες, η εκπαίδευση και η κοινωνία να επωφεληθούν από την εφαρμογή του πλαισίου στη διδακτική πράξη στο σχολείο. Το εργαστήριο θα επικεντρωθεί στην εκπαιδευτική μεθοδολογία και τις πρακτικές του Προγράμματος STEP UP-DC, το οποίο συγχρηματοδοτείται στο πλαίσιο του erasmus+ KA2 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που προβλέπει ανοιχτό υλικό εκπαίδευσης και διαδικασία πιστοποίησης της επάρκειας των εκπαιδευτικών να διδάξουν τον δημοκρατικό πολιτισμό. https://www.stepup-dc.eu/project/